Kirjastossa käydessäni törmäsin kirjojaan palauttavaan tummaan mieheen. En malttanut olla vilkuilematta, mitä kirjoja mies tunki palautusautomaattiin. Silmääni osui ainakin seuraavat:

( Suomen kielen) Valttikortit 2
 
Opi suomea leikiten

Puhu ja kirjoita suomeksi

Vaikka tilanteessa oli jotain poskettoman hauskaa, niin ei sovi nauraa, suomen kieli ei ole leikin asia. Suomen kieltä tuskin kukaan oppii leikiten. Ei varsinkaan jos sen opiskelun aloittaa vanhemmalla iällä. Totuus on, että suomen kieli on yksi vaikeimmista kielistä koko maailmassa, tai ainakin näin minulle kertoi eräs britti-rouva istuessani iltaa pub white heartissa viime kesänä.
Erlend Loe kuvaili suomen kieltä jokseenkin näin: "Suomalaiset ovat hyviä tyyppejä, mutta suomen kieli on helvetistä, pysy erossa suomen kielestä."
Osuvasti sanottu. Meillähän on 15 sijamuotoa ja sääntöjä sekä poikkeuksien poikkeuksia niin paljon, että voisimme ainakin osan niistä lahjoittaa vaikka Somaliaan. Kaikella kunniotuksella sitä kieltä kohtaan, mitä siellä puhutaan.
Välillä tuntuu kuin en itsekään hallitsisi äidinkieleni perusteita riittävästi. Ainakin pilkut ja oikeinkirjoitussäännöt tuottavat  tuskaa ja ahdistusta. Sanan 'ja' eteen tulee pilkku silloin kun lauseilla EI ole yhteistä lauseenjäsentä... muistaakseni. Yrittää täytyy.

Sulo